Love Letters in Times Square
New York, NY

Love Letters riffs off of the building facades of New York City, using plywood as a material of public engagement to mimic a scrolling storefront. The installation, designed to facilitate multiple levels of participation, winds throughout the heart of Times Square to create four integrated spaces in one folding surface, providing a public infrastructure at different scales, creating both adjacency and separation. Plywood panels are alternated with mirrored windows, allowing the surface to shift with the visual landscape of Times Square and create open views between spaces. The North-South elevation of the installation is sheared on a plane that reflects the incline of the TKTS booth below the Red Steps in the Square, creating a view corridor that ties together the bronze statues of Chaplain Francis P. Duffy and George M. Cohan. Safety net — a material sympathetic to the language of rebuilding — is interwoven within the plywood, serving as a poetic armature for an outdoor respite that is visually captivating. The structure features secluded seating sections at multiple levels, giving visitors a space for meditation and reflection, and the opportunity to view Times Square safely from different vantage points. From above, the installation forms the shape of two hearts.

Love Letters invites the public to participate in the installation by leaving their own love letters within the sculpture. Continuing the ancient custom of votive offerings — the ritual of tying a ribbon to a wishing tree, or a love lock to a bridge — visitors are invited to tie a wish, a memento, or an artifact onto the netted underlay, such as letters of protest, a letter to a lost loved one, or a message of appreciation to essential workers. The public can layer on their own meanings to the plywood storefront, each an author of the installation. Over time, Love Letters will become a memorial and a beacon: a symbol of solidarity and hope. 


+Tal Liu, Lexi Tsien, Tanvi Marina Rao   + Invited Competition  
+ Architects Newspaper





 

Care for Hudson Square
New York, NY

PIVOT seeks to sustain what makes New York City parks amazing - spaces that create a multitude of spontaneous cultural adjacencies.

Post pandemic, open spaces are our primary spaces of connection and community activation. Our intervention seeks to sustain the organic, informal pattern of gathering safely, and layers on community amenities to allow the park to be a resource throughout the year.

As an easily deployable scaffolding, the intervention is an overlay that enhances the existing landscaping of Spring Street Park, encouraging users to democratize and adapt spaces as their own.

+ Tal Liu, Lexi Tsien + Work with Plad.co + Competition  





Chan Space, New York

A renovation for Chan Space, a Buddhist interfaith organization in New York. We proposed a progression of program from the ground floor of tea garden, meditation space, workspace, and sleep space - all derived from unitary objects of measure like the tatami mat and movable screens.
+Competition +Henry Ng, Talitha Liu, Lexi Tsien





Horizon Machine
Watchtower

Stretching across the even, flat sands of Geroskipou Beach, the horizon draws a crisp edge between the sea and the sky. Watching the sublime serenity of the Mediterranean Sea, one experiences the beauty of the abstract landscape as if constructed inside a drawing. The Horizon Machine is composed of two prisms stacked and twisted, creating a journey that calibrates the relationship of visitors to the horizon. The structure consists of a winding triangular stair nestled within a light prismatic scaffold, reaching a height of 12 meters. As the visitor climbs, she encounters viewing platforms that bring her to a progression of key views, orienting her first towards the city, and culminating with a panoramic view of the ocean. This sequence is choreographed by the rotation of the plan by 60 degrees at the center of the tower. This shifting orientation differentiates and accommodates two program requirements. At first, the lifeguard is oriented towards the water at the tip of the tower’s triangular base. At the apex of the tower, the triangle angles its wide edge for the public to view of the horizon in a climax to their dynamic ascent.
+Competition +Henry Ng, Talitha Liu, Lexi Tsien
         




BASED IN NYC